Prijs! is een wedstrijd voor jongeren rond de Vlaamse dichter Leonard Nolens. In november kreeg hij van koningin Beatrix de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat is een belangrijke literaire prijs van alle landen waar Nederlands de officiële taal is: Aruba, Curaçao, Nederland, Sint-Maarten, Suriname en Vlaanderen.

Voor leerkrachten

Editie: 
2012

Om de Prijs der Nederlandse Letteren en de laureaten van de Prijs meer bekendheid te geven bij jonge lezers, schreef de Nederlandse Taalunie in 2012 een wedstrijd uit voor scholieren tussen 16 en 21 jaar. Inzet is een iPad met werk van de laureaten sinds 1956 en een uitnodiging op het koninklijk paleis voor de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren 2012. Misschien wilt u hier wel mee aan de slag in uw lessen?

Hieronder staan 5 filmpjes. In het eerste filmpje (Prijs der Nederlandse Letteren) maken u en uw leerlingen in anderhalve minuut kennis met de Prijs der Nederlandse Letteren. In het tweede filmpje (Leonard Nolens) leren u en uw leerlingen op een speelse manier meer over het leven en werk van Leonard Nolens, laureaat van de Prijs der Nederlandse Letteren in 2012. In de drie andere filmpjes (Maak een lied, Schrijf een brief en Maak een reclamecampagne) komt een Bekende Nederlander of Vlaming aan het woord die uw leerlingen uitdaagt om op een creatieve manier aan de slag te gaan met het werk van Leonard Nolens. 

Wilt u met de filmpjes in uw lessen aan de slag? Of wilt u een les inrichten rond Leonard Nolens en zijn werk? Onder het kopje 'bestanden' vindt u:

  1. een lesbrief meer uitgebreide informatie over de wedstrijd en een aantal suggesties om de filmpjes in te zetten in uw literatuurlessen
  2. een selectie uit het werk van Leonard Nolens met annotaties en bijbehorende lessuggesties.