Prijs! is een wedstrijd voor jongeren rond de Vlaamse dichter Leonard Nolens. In november kreeg hij van koningin Beatrix de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat is een belangrijke literaire prijs van alle landen waar Nederlands de officiële taal is: Aruba, Curaçao, Nederland, Sint-Maarten, Suriname en Vlaanderen.

Dagelijkse noodzaak!

Klas 6 woord/drama, kunsthumaniora Antwerpen
19
Uit: 
Antwerpen (België)
Genomineerd door de jury

Wij, leerlingen van 6 woord/drama van dé kunsthumaniora van Antwerpen, helpen Nolens en hij helpt ons!

Want:

In de allerlaatste notitie in Een lastig portret. Dagboek 1994-1996 belijdt Nolens het geloof in 'de gigantische poging het leven zelf en het gedicht met elkaar in overeenstemming te brengen, dus: de lezer te laten geloven in de tekst als een manier van leven'.

In Manieren van leven probeert de dichter zich een plaats in de wereld te schrijven, steeds opnieuw heeft hij het lastig met de liefde, de poëzie en zichzelf.

Wij plaatsen zijn gedichten in het leven.

Nolens pompt bloed in woorden die door het gewone leven eindeloos herkauwd en ten slotte smakeloos uitgespuwd zijn, en probeert er het onzegbare mee te zeggen.

Nolens doet ons stilstaan!

 

Motivering van de jury:

De jury was onder de indruk van de boodschap die klas 6 Woord/Drama van het Kunsthumanoria te Antwerpen aan de jongeren wil meegeven: de poëzie van Nolens is van even grote noodzaak in de winkelkar als de groenten, het fruit, de cola en het vlees… Bij uitbreiding geven de leerlingen ook iets mee over poëzie in het algemeen: ze halen de dichter uit zijn ivoren toren en plaatsen hem midden in het dagelijkse leven. De leerlingen van klas 6 Woord/Drama slaagden er bovendien in om hun idee schitterend in beeld te brengen: zowel de regie, de montage en het acteerwerk zijn van erg hoog niveau. Dit alles geeft de reclamecampagne een tijdloos karakter en wist de jury dan ook volmondig te overtuigen.

De jury feliciteert Klas 6 Woord/Drama van het Kunsthumaniora Antwerpen met hun nominatie in de categorie 'Maak een reclamecampagne'.