Prijs! is een wedstrijd voor jongeren rond de Vlaamse dichter Leonard Nolens. In november kreeg hij van koningin Beatrix de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat is een belangrijke literaire prijs van alle landen waar Nederlands de officiële taal is: Aruba, Curaçao, Nederland, Sint-Maarten, Suriname en Vlaanderen.

Brief aan de Koningin

Opdracht: 
Elisabeth Ruelens
17
Uit: 
Tielt (België)
Genomineerd door de jury

Ongetwijfeld heeft U al veel brieven ontvangen in een prachtige stijl en met fantastisch uitgedachte redenen waarom de zender op de prijsuitreiking aanwezig moet zijn. Ik hoopte met mijn brief origineel uit de hoek te komen met wat bescheidenheid en een klein fictief verhaal.

 

Motivering van de jury:

In de introductie bij haar brief koestert Elisabeth Ruelens de hoop om met haar schrijven origineel en toch bescheiden uit de hoek te komen. Aan de hand van een klein fictief verhaal beschrijft Elisabeth een steeds terugkerende droom over een mondeling examen Nederlands. Daarbij blijft ze de antwoorden op de detailvragen over de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren schuldig.

De leden van de jury zijn het er unaniem over eens dat Elisabeth Ruelens meer dan geslaagd is in haar opzet. De creatieve manier waarop Elisabeth vanuit de leefwereld van een 17-jarige de koningin voor zich tracht te winnen, verraste de jury. Daarnaast weet Elisabeth met een directe pen een goed opgebouwd kortverhaal te schrijven, waarbij ze een vleugje poëzie niet uit de weg gaat. Verder viel het de leden van de jury op dat Elizabeth de juiste lay-out voor een formele brief presenteert. Kortom, haar werk is een originele brief zoals het hoort aan de koningin der Nederlanden.

De jury feliciteert Elisabeth Ruelens met haar nominatie in de categorie 'Schrijf een brief'.