Prijs! is een wedstrijd voor jongeren rond de Vlaamse dichter Leonard Nolens. In november kreeg hij van koningin Beatrix de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat is een belangrijke literaire prijs van alle landen waar Nederlands de officiële taal is: Aruba, Curaçao, Nederland, Sint-Maarten, Suriname en Vlaanderen.

Taal is zeg maar écht mijn ding

Opdracht: 
Amélie De Jonge
20
Uit: 
Meerbeke (België)

Als laatstejaarsstudente Nederlands ben ik élke dag met taal bezig. En een taal omvat veel, héél veel: gedichten in allerlei maten en vormen, jeugdboeken over verschillende actuele thema's, de klassiekers die de meesten van ons wel in hun boekenkast hebben staan, de steeds veranderende spellingsregels, de soms zó ingewikkelde grammaticaconstructies, enzovoort.

Mijn brief aan de Koningin is dus uiteraard niet zomaar een brief. De kenners onder ons zullen er waarschijnlijk zes limericks in herkennen, - één limerick voor elk gebied waar men onze Nederlandse taal spreekt - die vol staan met figuurlijke en speelse verwijzingen naar onze huidige en vroegere geschiedenis. Zowel de Tachtigjarige Oorlog, als de winnaar van deze editie van de Prijs der Nederlandse Letteren worden in mijn gedicht bestempeld.

Veel leesplezier!